Tijdens lange tochten is vers, drinkbaar water een van de grootste problemen. Water is zwaar dus genoeg meenemen voor een paar dagen is bijna ondoenlijk. Helaas is niet al het water zomaar drinkbaar en als je naar afgelegen gebieden gaat, kom je ook niet overal een kraan tegen. Onderweg zelf water zuiveren is dus de enige optie als je zelfvoorzienend op reis wilt gaan. Zelf hebben we op dat gebied verschillende dingen geprobeerd.
__
MSR mini works EX waterfilter

Voordelen:
Dit waterfilter filtert het water door het onder druk door een keramisch/koolstofelement te pompen. Dit element met een porie-grootte van 0,2 micrometer filtert bacteriën, protozoa, virussen en chemicaliën uit het water. Het water dat je overhoudt is 100% schoon en direct drinkbaar. Bovendien gaat het filterelement 200 liter mee dus je kunt er flink mee op reis.
Na het filteren komt het water uit een opening aan de onderkant van het filterhuis. Rond de opening zit schroefdraad dat perfect op een Nalgene 1L veldfles past. Hierdoor heb je nooit het probleem dat er water langs de zijkant van je veldfles loopt of dat je zowel de veldfles als de pomp vast moet houden tijdens het filteren.
Naast alle bovengenoemde voordelen is het filter super makkelijk te gebruiken. Gewoon slang in het water hangen, veldfles er onder en pompen maar.
Nadelen:
Echt grote nadelen zitten er niet aan het filter. Het enige is wellicht dat het pompen soms best zwaar wordt. Het water wordt met 1l/min gefilterd dus als je voor een hele dag water wilt filteren ben je wel even aan het pompen.
Daarnaast kan het keramische element onder het pompen enigszins dichtslibben door alle troep die uit het water gefilterd wordt. Dit is simpel op te lossen door het filter uit elkaar te schroeven en de buitenkant schoon te maken, maar wel knap lastig als het pompen steeds zwaarder gaat en je er maar niet achter komt hoe dat toch kan. Dit euvel is overigens op te verhelpen door een voorfilter te plaatsen die de grootste troep tegenhoudt.
Verder wordt helaas niet alle smaak uit het water gefilterd. Niet erg als je uit een meer of een stroompje tapt dat redelijk schoon is. Maar iets minder als je uit een rivier filtert die door een veengebied stroomt. Het water wordt volledig veilig, maar smaakt alleen nogal zuur en een beetje naar rottende plantenresten. Niet echt lekker dus.
__
Chloordioxide druppels van Lifesystems
Voordelen:
Deze druppels zijn net als alle waterzuiveringdruppels super makkelijk in het gebruik. Geen zwaar gepomp maar gewoon druppels in je veldfles doen, even wachten en klaar. De druppels doden virussen, protozoa en bacteriën en met een setje van twee flesjes kun je 60 liter water zuiveren.
De flesjes wegen bij elkaar slechts 90 gram. Dit is flink wat minder dan het waterfilter van MSR dat 456 gram weegt. Wil je dus zo min mogelijk gewicht bij je hebben, dan is de keuze makkelijk gemaakt. De druppels zijn niet alleen lichter maar ook goedkoper. Een setje kost ongeveer €16 in tegen €100 voor het filter.
Nadelen:
Hoewel er op de site van Lifesystems staat dat de druppels geen nasmaak hebben, smaakt het gezuiverde water toch nog een beetje naar chloor. De chloorsmaak is weliswaar flink minder dan het water van sommige Franse campings, maar toch niet echt het lekkere frisse bergwater dat je graag bij je uitzicht over een bergmeer zou willen hebben.
Ook filteren de druppels geen chemische verontreiniging. Op het eerste gezicht misschien niet direct een probleem, maar de beek waar je uit wil drinken zou maar net buiten het zicht langs een autoweg lopen….. niet echt een lekker idee dat je koffie zet van andermans motorolie.
Daarnaast moet je op de druppels wachten. 10 minuten is misschien niet veel maar meestal ga ik pas water filteren als ik dorst heb. Dan is het best vervelend om eerst 10 minuten op mijn drinken te moeten wachten. Met het filter moet je weliswaar pompen maar dan heb je in 1 minuut 1 liter drinkbaar water.
__
Conclusie
Beide manieren zorgen voor goed en veilig drinkbaar water. De druppels van Lifesystems zijn lichter dan het filter van MSR en ook stukken goedkoper. Het filter van MSR daarentegen haalt meer afvalstoffen uit het water en zorgt sneller voor meer water. Zelf gebruiken we een combinatie van beiden. Heb je haast dan filter je 1 liter water met het filter, kun je langer wachten dan vul je 3 veldflessen van een liter en wacht je 10 minuten. Welk filter het beste is, is dan ook erg afhankelijk van de situatie waar je je in bevindt.
__
Verkooppunten (online)
MSR mini works EX waterfilter (via Bever)
https://www.bever.nl/msr-mini-works-ex-waterfilter-obapa42009?id_colour=5806
Lifesystems druppels
https://www.lifesystems.co.uk/products/water-purification/chlorine-dioxide-droplets
__
<<Materiaal