Training 1 > 10 km

Iets meer dan een week nadat we te horen hadden gekregen dat we zijn ingeloot (en betaald hebben, dus de inschrijving is nu echt definitief), is het idee dat we echt echt echt gaan lopen een beetje tot ons doorgedrongen. Tijd om te trainen! We hebben afgesproken in principe elke zondag te lopen, om zo de afstand steeds een beetje uit te bouwen richting de vijftig kilometer. Samen uiteraard. Alleen dat laatste is wat lastig als de een in Groningen (Lars) en de ander in Velp (Rianne) woont. Onze eerste training was dus wel samen, maar met zo’n 250 kilometer daartussen. Oh well!


8 april 2018

Groningen
Het is zover. De eerste training voor de Nijmeegse 4-daagse. Trainen om 200 km te wandelen in vier dagen, dus 50 km per dag. We beginnen maar eens met 10 km. Althans: we… Rianne bijna 200 km verderop in Vorden en ik in Groningen.

Schoenen aan, tas gepakt, zon op de smoel, en gaan. Het doel van vandaag: Jachthaven Zuidwesthoek in Haren. Precies 10 km verderop. Ik ben nog geen 500 meter onderweg of mijn flinke pas wordt onderbroken door een wielerronde, die dwars door de binnenstad van Groningen gaat. Vreselijk, wielrennen. Ik loop voorbij de afzetting en een agent schreeuwt me na dat ik moet afstappen. Ik hoop dat hij high was van de benzinelucht van zijn motor, want dronken op je motortje zitten kan natuurlijk niet he, meneertje agent. Ben maar snel doorgelopen.

Het is een mooie dag en de gang zit er lekker in. Helaas laten mijn navigatieskills me wel (weer) jammerlijk in de steek, want ik loop niet de route die ik gepland had. Zo heb ik wel een stukje Groningen ontdekt waar ik nog nooit was geweest, maar een mooi stukje was het naar mijn mening niet. Later kom ik door een stukje groenrijk, wat mijn humeur goed doet.

9c569c6e-0eea-4885-af6f-ce4ed299c6d5
Station Groningen
f0f292fe-4683-4ae7-905a-fea112331884
Stadspark.

e5661f40-f44e-4e07-836a-9d3d54ebd498

Ik krijg daardoor spontaan zin is een slokje water en een banaan, maar zie op tegen het vreselijke moment waarbij ik de tas van mijn rug moet halen. Hoewel dat nog niet eens het ergste is, is de tas weer op je rug doen dat wel. Een slokje water en een hapje banaan verder zwaai ik m’n tas dan ook met veel tegenzin terug op zijn plek. De meeste wandelaars zullen het probleem wel kennen. Een natte rug…jakkes.

Inmiddels wel goed over de helft, nog vier km te gaan. Appeltje eitje wordt het vandaag, want het lopen gaat me gemakkelijk af. Ik zie het water van het Paterswoldsemeer al door de bossen schemeren en verhoog mijn tempo nog een beetje. Ik kijk al uit naar het moment om zo meteen lekker aan het water te ‘chillen’.

00936353-1255-4ca6-91a0-cc5faebbc6e3
Bijna bij de finish.

Een klein uurtje verder is het zover. Schoentjes uit, voetjes omhoog, bammetje erbij en even bijkomen in de zon. Of nou ja, bijkomen? Het was geen zware etappe, maar een goed begin is het halve werk. Op naar de volgende etappe van 20 km. Hopelijk is het dan net zulk mooi weer!

Afstand: 10 km // Tijd: 1 uur en 45 minutenVorden

Als decor voor de eerste training voor de Vierdaagse heb ik een rondwandeling bij Kasteel Hackfort in Vorden gekozen. Het is prachtig weer en de kasteeltuinen zijn veranderd in een tapijt van bloeiende stinsenplanten. Blijkbaar ben ik niet de enige met het idee om hier te gaan wandelen, want de hele parkeerplaats was bomvol. Na wat passen en meten toch nog een plekje gevonden en toen kon de wandeling dan echt beginnen. Tijdens het lopen werd ik vergezeld door mijn moeder en Tim, dus in tegenstelling tot Lars heb ik nog wat te kletsen onderweg.

IMG_8795
Watermolen Hackfort (en vispassage, boven).
IMG_8796
Bloementapijt 🙂

De route die ik besloten heb te volgen is eigenlijk de korte versie van de blauwe route van Natuurmonumenten. Volgens het informatiebordje moet dat ongeveer 3,5 uur in beslag nemen, maar dat moet sneller kunnen. Het eerste stukje slingert over het bloementapijt, langs het kasteel en via een aantal rustige wegen richting Vorden. We kletsen een beetje en voor ik het goed en wel in de gaten heb, zit de eerste vijf kilometer er alweer op. Inmiddels zijn we in het centrum van Vorden beland, waar we aansluiten in de rij voor de ijssalon. Het is lekker warm, dus een ijsje gaat er absoluut in!

IMG_8805
Het wandelen gaat me goed af.

De route loopt dan slingerend via de molen en de drukkerij Vorden weer uit. Terwijl we van het laatste beetje van onze ijsjes genieten, worden we aangesproken door een oude mevrouw die blijkbaar graag even een praatje wil houden. Best gezellig, maar stiekem wil ik eigenlijk gewoon doorlopen.

image (6)
Vorden uit.

Eenmaal weer aan de wandel leidt de route, nadat we de rondweg zijn overgestoken, via een aantal uitgestrekte weilanden en de Veengoot, door een paar kleine stukjes bos weer naar het kasteel. Ondanks dat we vrij veel op asfalt lopen, is de route zo afwisselend dat ik dat eigenlijk helemaal niet merk.

image (4)image (2)imageimage (1)

Het laatste stukje terug naar het kasteel wordt steeds drukker, mede omdat er meerdere wandelroutes over hetzelfde stukje lopen. Echt doorlopen is er dan helaas niet meer bij, maar dat maak ik dan in de volgende trainingen wel weer goed.

Eenmaal terug bij de auto moeten we nog even een plantjes kijken en kan ik ondanks het oponthoud onderweg terug kijken op een geslaagde training. Ik heb alvast op mijn nieuwe wandelschoenen (die ingelopen moeten worden voor de volgende vakantie naar Schotland) kunnen lopen en daaraan kunnen wennen, en het viel me totaal niet zwaar. Gelukkig, want anders was ik stiekem toch wel veel zenuwachtiger geworden voor die vier keer vijftig kilometer dan dat ik al ben. Op naar de volgende training!

Afstand: 11,3 km // Tijd: 2 uur en 17 minuten
__

<<terug

Advertisements