Tecnica Origin MS LT

KORTE REVIEW
beoordeling_tecnica-origin


TECNICA
Het Italiaanse merk Tecnica werd in 1960 opgericht door de broers Giancarlo and Ambrosiano Zanatta, en ontstond eigenlijk vanuit het schoenmakersbedrijf dat hun vader sinds de jaren ’30 van de vorige eeuw runde. In dat bedrijf werden eigenlijk voornamelijk werkschoenen gemaakt, dus een verandering van koers richting de sportschoenen is wellicht een verrassende keuze. Tecnica brak op de markt pas echt door in de jaren ’70 na de lancering van de Moon Boot©; een schoen geïnspireerd op – de naam doet het al vermoeden – de landing op de maan eind jaren ’60. De eerste jaren richtte Tecnica haar pijlen het meest op schoenen voor skiën en bergwandelen, maar vanaf 2009 kwam daar verandering in. Het bedrijf besloot haar collectie uit te breiden richting het trailrunnen en zo ontstaat haar eerste trailrunschoen.
__

UITGEBREIDE REVIEW
Met de Origin MS LT heeft Tecnica in 2019 een uniek product op de markt gebracht: een schoen die gevormd wordt naar de voet van haar gebruiker. Toegegeven, het is niet het eerste merk dat ‘customized’ schoenen op de markt brengt, maar wat mij betreft wel een van de eersten die een techniek ontwikkeld heeft die rendabel is. De Origin heeft een redelijk generieke vorm en zool, die door middel van verhitting naar je voet gevormd wordt. Dit geldt voor zowel de binnenzool als de hiel van de schoen, waardoor je een schoen hebt die precies de ondersteuning geeft die jouw voeten nodig hebben. En dus een schoen die uniek is voor jouw als gebruiker. Dat is stiekem toch best wel heel erg tof!
Maar hoe loopt dat nou eigenlijk, een speciale schoen?

Om heel eerlijk te zijn, was ik een beetje sceptisch over de schoen. Ik ben behoorlijk kieskeurig wat al mijn schoenen betreft, en voor mijn trailrunschoenen heb ik dat wel een beetje tot een hogere kunst verheven. Maar mijn nieuwsgierigheid overwon toen ik door Jan Douma van Steenbok Sport werd benaderd om de schoenen te testen. Gaaf! En dus reisden we op een zaterdagmiddag af naar Groningen om de schoenen naar mijn voeten te laten maken. Een hele ervaring moet ik zeggen! Ik kende het vormen van schoenen eigenlijk alleen vanuit het schaatsen, waarbij ik mijn moeder al eens lichtelijk paniekerig had horen zeggen dat het toch wel erg warm aan haar voeten werd en omdat zij nogal een koukleum is, wist ik niet zo goed wat ik moest verwachten.

PASVORM
In eerste instantie pas je een ‘normale’ schoen, zoals je elke andere schoen zou passen om te bepalen of de maat en de breedte van de schoen goed zijn. Met als verschil dat het type Origin (de LT of XT) bepaald wordt aan de hand van je gewicht, vanwege de eigenschappen van het materiaal van de zool. Als ‘normale’ schoen is de Origin in de hak iets stugger en voor mij een beetje aan de zwaardere kant (mijn paar schoenen, maat 42, weegt 614 gram, en dat is in vergelijking met mijn geliefde Salomon S/LAB Sense 7 van 403 gram per paar toch een stuk zwaarder). Vervolgens is alles anders. De schoenen en de binnenzool worden apart verwarmd en met een soort vacuüm-machine naar je voeten gevormd.

IMG_4869
De uitrusting waarmee de schoenen – en de zooltjes – naar je voeten gevormd worden.
IMG_4870
Alles wordt onder druk naar je voeten gevormd en dat voelt best een beetje gek.
IMG_4873
De opgeblazen sokken zorgen ervoor dat de zooltjes gevormd worden, terwijl rechts de schoenen vast verwarmd worden.

De schoen die je dan na het afkoelen weer aantrekt, is eigenlijk een compleet andere schoen. In mijn geval eentje die goed aansluit om mijn hak en precies de steun onder mijn voetboog geeft die ik nodig heb. Ze sluiten dusdanig aan, dat het eigenlijk net lijkt of je geen schoenen aan hebt. Echt tof! Een ander puntje waar ik van te voren mijn bedenkingen over had, is de drop van 9 mm die ten opzichte van de 4 mm van de Sense 7 toch een stuk meer is dan ik gewend ben. Maar ook dat stoorde me een stuk minder dan ik verwacht had. Na een rondje in de winkel te hebben gelopen om er zeker van te zijn dat de schoenen goed zitten, was het tijd om ze mee te nemen naar huis en ze buiten te gaan testen!

IMG_4878
De zool van de Origin, waarbij je goed kunt zien dat de noppen precies geplaatst zijn om zoveel mogelijk grip te hebben. Zo zorgt het aparte noppen patroon aan de zijkant ervoor dat je ook bij het afdalen erop kunt vertrouwen dat je niet wegglijdt.
IMG_4877
Alle delen met de oranje puntjes worden helemaal naar je voet gevormd, waardoor elke schoen uniek is.

__

GRIP, STABILITEIT & STIJFHEID
Het eerste dat me tijdens het lopen opviel is de directheid van de zool onder de voorvoet. Van een schoen met een behoorlijke demping onder de hak (19 mm) verwachtte ik niet dat het grondcontact zo direct is maar toch niet inlevert op bescherming! Daarnaast zijn de noppen zo geplaatst dat je eigenlijk altijd een goede grip op de ondergrond hebt, waardoor de schoenen ondanks hun gewicht heel wendbaar aanvoelen. De zool is ietwat stugger, maar dat heeft als voordeel dat de schoenen ten alle tijde een goede steun bieden. Het minpuntje voor mij is alleen dat de schoenen ten opzichte van de schoenen die ik gewend ben iets lager op je voet sluiten. Hierdoor is je enkel vrijer, wat weliswaar meer bewegingsvrijheid biedt, maar er ook voor zorgt dat je makkelijker om kunt klappen met je enkel als je op erg oneffen terrein loopt. Op onze Nederlandse grind- en zandpaden had ik daar niet zoveel last van, maar tijdens de UTML in Luxemburg merkte ik dat af en toe wel. Daarentegen is het wel weer zo dat de tong van de schoen in de rest van het bovenwerk geïntegreerd is, waardoor het risico op steentjes in je schoenen echt verleden tijd is!

IMG_4994
De Origins in actie tijdens de UTML

CONCLUSIE
Al met al is de Tecnica Origin MS LT een fijne, stevige schoen die ik vooral zou dragen op langere trails met een wat hardere of drogere ondergrond. In de bergen, zoals de tijdens Eiger Ultra Trail, voelt de schoen zich denk ik het meeste thuis. Je wilt dan vaak toch een schoen die iets meer comfort en ondersteuning geeft, en dan is de Origin echt een goede keuze. Voor modderige trailruns heeft de schoen denk ik net iets te weinig grip. Bij trails zoals de Ring of Steall in Schotland, waar toch ook een vrij strenge controle op de geschiktheid van je schoenen wordt uitgevoerd, zou ik toch gaan voor een schoen met iets diepere en agressievere noppen.

Benieuwd naar deze schoenen? Ze zijn exclusief te koop bij Steenbok Sport in Groningen!

<<terug