Salomon Pulsar Trail Pro

KORTE REVIEW


UITGEBREIDE REVIEW

Trailruns worden door veel “echte” hardlopers niet gezien als “echte wedstrijden”. Het gaat immers niet om de tijd, toch? Toegegeven, de beleving van het lopen door een gave omgeving is inderdaad een groot deel van de reden waarom ik trails loop. Maar er zijn zeker wedstrijden waar ik wel echt probeer een goede tijd te lopen, en daarvoor moet getraind worden. Dat doen we eens per week op een gravelbaan met een aantal moeilijke haakse bochten en een keer in de week op de Lochemse berg. Voor de training op de Lochemse berg gebruik ik de Peregrine 12 van Saucony, dus dat zit goed, maar voor de training op de gravelbaan was ik laatst op zoek naar nieuwe schoenen. Dat was lastiger dan ik vooraf had gedacht! Veel schoenen met flinke grip zijn prima geschikt voor langere afstanden, maar niet voor het lopen op snelheid. Snelle schoenen zijn dan vaak weer prima geschikt voor het lopen op de weg, maar missen dan weer de grip die nodig is op een gladde gravelbaan. De Pulsar Trail Pro van Salomon belooft echter zowel snelheid als grip, dus tijd voor een test!

GRIP
Eerst het belangrijkste van een trailschoen: de grip. Zonder grip glijd je immers alle kanten op en kun je onmogelijk snelheid maken. Gelukkig heeft de Pulsar Trail Pro een Contagrip zool met noppen van 3,5 millimeter. Bovendien zijn de noppen onder de gehele zool een beetje in een V-vorm naar voren gericht zodat je extra grip hebt tijdens de afzet. Tijdens het lopen voelt het ook echt wel alsof je voldoende grip hebt in snelle bochten. Alleen in los zand en met veel modder heb ik soms het gevoel dat ik wat wegglijd, maar er zijn eerlijk gezegd weinig schoenen waarbij ik dat gevoel niet heb. Ruim voldoende grip voor de meeste trails in Nederland dus!

De noppen zijn onder de hele zool in een V-vorm naar voren gezet.

STIJFHEID (Zool)
Als je opzoek bent naar een super buigzame schoen, is de Pulsar trail pro niet helemaal de juiste keus. Het is zeker niet alsof je een plank onder je voet hebt, maar de zool is nou ook weer niet de meest buigzame die er op de markt is. Dat komt door de Energy Blade die Salomon in de midden zool geïntegreerd heeft. Dit is een harde plastic plaat die zo gevormd is dat er zo min mogelijk energie verloren gaat bij de voorwaartse afzet. Deze technologie zie je ook terug bij Salomons snelle wegschoen, de S/LAB Phantasm CF. Tijdens het lopen merk je ook echt dat je een extra duwtje krijgt waardoor je met minder energie het tempo kunt vasthouden. Hierbij is het voordeel het grootst tijdens vlakke stukken en bij beklimmingen. Ook bij het dalen merk je dat het effect van de Energy Blade. Dit is iets wat ik persoonlijk wel lekker vindt lopen, maar als je geen geoefende daler bent kan dit iets zijn waar je wel even aan moet wennen. Nadeel aan deze Energy Blade is dat ik de eerste interval op de gravelbaan veel harder liep dan de tijd die we hadden opgekregen. Oeps…

DEMPING 
De Pulsar Trail Pro is een van de meest gedempte schoenen die Salomon momenteel op de markt heeft. De demping is echter niet zoals bijvoorbeeld een Hoka of een Nike. De schoen voelt stevig aan, maar heeft door een combinatie van EVA foam en Olefin foam toch voldoende dempig voor langere afstanden of een flinke afdaling. Dit zorgt er wel voor dat je niet meer precies voelt wat er onder je voet gebeurt. Persoonlijk vind ik dit geen heel groot probleem en eigenlijk zelfs wel prettig. Ik vind het heel irritant as ik alle steentjes dwars door mijn schoen heen voel. Maar er zullen mensen zijn die de schoen om deze reden liever in de kast laten staan.

De Energy Blade zorgt ervoor dat er geen energie verloren gaat bij de afzet.

PASVORM EN VETERS
Door de zachte bovenkant die als een sok om je voet heen zit, voel je bijna niet dat je de schoen aan hebt. Deze techniek heeft Salomon eerder met veel succes toegepast bij hun S/LAB lijn en vanaf het moment dat ik de schoenen bij de Trailrun Store paste was ik verkocht, omdat ze zo lekker om je voet heen zitten. Het zijn echte trail-pantoffels die je, als je ze aan hebt, helemaal niet meer uit wil. Die sok is overigens niet vormeloos en slap, maar geeft ook nog voldoende steun zodat je voet niet alle kanten op schuift in een snelle bochtencombinatie of een technische afdaling. Dit komt ook door het Quicklace vetersysteem. De veterlengte die over blijft kun je als vanouds weer op bergen in een handig vakje onder de lip van de schoen.

STABILITEIT
Met een zoolhoogte van 33 millimeter onder de hak en 27 millimeter onder de voorvoet is dit niet echt de laagste schoenen. Op een “normale” ondergrond is dit echt geen enkel probleem. De schoenen zijn stabiel genoeg voor de meeste trails en tijdens het lopen geven de schoenen je ook echt wel voldoende vertrouwen. Maar door de hoogte zou ik ze persoonlijk toch niet aandoen op super technische trails. Ik heb nogal eens last van mijn enkels, en ik denk dat de hoogte hier toch net iets te veel van het goede gaat zijn.

De schoen sluit als een sok om je voet, maar geeft je toch voldoende steun zodat je voet niet gaat schuiven tijdens het lopen.

CONCLUSIE
De Salomon Pulsar Trail Pro is echt een geweldige schoen voor snelle trainingen, maar is ook prima te gebruiken voor korte en langere trails op zo ongeveer elke ondergrond zoals de Sint Pietersbear Trail, Devil’s Trail Schiermonnikoog, de UTML of de Eiger Trail. Ik zou de schoenen dan ook zeker aanraden! 

Ik zou de schoenen minder snel aan doen bij de Scafell Pike Skyrace, Tromsdalstinden Skyrace of de Ring of Steall Skyrace. Hiervoor vindt ik de schoenen net iets te hoog of net iets te weinig grip in de modder hebben.<<terug