Paddestoelen (schimmels)

IMG_6708
Vliegenzwam (Amanita muscaria) is zeer giftig en dus NIET eetbaar!

Paddestoelen (of eigenlijk schimmels, want een paddestoel is alleen het vruchtlichaam van een schimmel) zijn een lastige soortgroep. Dit heeft twee redenen:

1) Er zijn ongelooflijk veel verschillende soorten! Wereldwijd ongeveer 1,5 miljoen soorten en meer dan 5000 soorten in Nederland.

2) Veel soorten zijn lastig uit elkaar te houden zonder microscoop en een microscoop is weer moeilijk mee te nemen als je op zoek gaat naar paddestoelen.

Hierdoor staan schimmels in de natuurbeheerwereld niet echt in de belangstelling. Toch is het een soortgroep die het bestuderen waard is en als je er meer over leest dan zijn ze eigenlijk best interessant.

Het oudste bekende fossiel van een schimmel komt uit een aardlaag van meer dan 440 miljoen jaar oud en de bouw van de cellen is in al die tijd niet veranderd. Schimmels zijn dus levende fossielen. De wereld zou waarschijnlijk niet kunnen bestaan zonder schimmels. Ze breken alles, maar dan ook alles af. Plastic, benzeen, drijfhout, bladeren, levende en dode dieren, en nog veel meer het wordt allemaal afgebroken door schimmels. Enorm handig dus als je niet met een enorme berg afval wil blijven zitten. Maar schimmels breken niet alleen af, ze bouwen ook op.

Veel planten hebben daarom iets slims gedaan. Ze zijn gaan samenwerken met schimmels. Deze schimmels werken als een soort verlengstuk van de plantenwortels waardoor deze voedingsstoffen en water beter op kunnen nemen. De schimmels krijgen in ruil voor hun diensten suikers van de planten.  Het bekendste voorbeeld van een dergelijke symbiose is de vliegenzwam (rood met witte stippen) die een samenwerking is aangegaan met berken en dennen. Daarom kom je deze soort ook veel tegen in de buurt van berkenbomen.

Afbeelding 144
Gewone Oesterzwam (Pleurotus ostreatus) is wel eetbaar en kan bijvoorbeeld gebruikt worden in roerbakgerechten.

Verder zouden we zonder schimmels een stuk minder lekker eten. Kaas, brood, bier, wijn, chocola, papegaaiduiker en haai ze worden allemaal lekkerder door schimmels (hoewel dat voor de laatste twee alleen in IJsland geldt). Schimmels zitten bovendien boordevol eiwitten. Ideaal voedsel voor als je gaat trailrunnen dus!

 

IMG_4479
De mystery mushroom van de Trail des Fantômes


bronnen:
http://www.wageningenur.nl/nl/Expertises-Dienstverlening/Samenwerkingsverbanden/Wageningen-UR-Plant-Breeding-1/5-Weetjes-over-paddenstoelen.htm
https://www.naturetoday.com/intl/nl/nature-reports/message/?msg=19077
http://www.soortenbank.nl/soorten.php?soortengroep=paddenstoelen&menuentry=inleiding
http://www.henkleenaers.nl/nrc21.htm
http://www.nu.nl/wetenschap/2733544/plastic-etende-schimmel-ontdekt-in-regenwoud.html
http://www.kennislink.nl/publicaties/op-verkenningstocht-naar-het-schimmelgenoom

<< terug