Marmite

De wereld is op veel verschillende manieren te verdelen in twee kampen. Je hebt mannen en vrouwen, voorvoeters en haklanders en koffieleuten en theedrinkers. Maar een van de belangrijkste onderverdelingen die je kunt maken gaat toch wel over een zwart stroperig goedje, Marmite! Je hebt mensen die er geen genoeg van krijgen en die werkelijk kilo’s van het spul per jaar weg buffelen, en je hebt mensen die het echt niet uit kunnen staan en bijna over hun nek gaan als je de deksel van het potje draait. Maar wat is Marmite eigenlijk?
Het verhaal van Marmite begint aan het eind van de 19e eeuw bij de Duitse wetenschapper Justus Freiherr von Liebig. Hij is de grondlegger van de organische chemie en heeft belangrijke bijdragen geleverd aan de modernisering van de landbouw. Hij is ook een van de ontwikkelaars van het bouillonblokje en ontdekte ook dat de gist die bepruikt wordt bij het brouwen van bier, na het brouwen ingedikt en gegeten kan worden.
Met dat idee startte in 1902 Marmite Food Extract Company in Burton upon Trent met de productie van Marmite. Burton upon Trent is tegenwoordig een middelgrote stad in het midden van Engeland. Het stadje telt nu ongeveer 60500 inwoners en is nou niet echt wat je noemt een A-locatie om je bedrijf te beginnen. Waarom juist daar een fabriek beginnen? De Bass Brewery!
Bass Brewery begon in 1777 als een kleine familiebrouwerij en was rond 1877 de grootste brouwerij ter wereld. Dat levert een hoop gebruikte gist op! De Marmite fabriek werd vlak naast de brouwerij gebouwd en zorgde voor een constante aanvoer van grondstoffen. De Britten waren ook toen al gek op het goedje en rond 1907 werd een tweede fabriek gebouwd om aan de vraag te kunnen voldoen.
In 1912 neemt de populariteit van Marmite nog verder toe door de ontdekking van vitaminen. Marmite bevat veel vitamine B1 en werd in WOI gebruikt om beriberi te voorkomen en te genezen. Het goedje bleek een echt wondermiddel! In 1930 werd het gebuikt om bloedarmoede te bestrijden in Bombay en tijdens een grote malaria-epidemie in Sri Lanka in 1943 word Marmite ingezet als middel tegen ondervoeding.
Marmite is naast vitamine B1 een bron van vitamine B2, B3, B9 en B12. Sinds 2000 is de merknaam Marmite officieel eigendom van het Nederlands-Britse Unilever. Het beleg is volledig vegetarisch en glutenvrij  en bovendien ook lang houdbaar buiten de koelkast, dus makkelijk mee te nemen op wandelvakantie. Als je er tenminste van houdt natuurlijk!

<<Dag 6. Carradale > Tayinloan > camping in the middle of nowhere

bronnen