Lauwersoog

Lauwersoog is een klein dorp in het noorden van Friesland. De plaats is ontstaan rond de voormalige Oorthaven die als werkhaven is aangelegd voor de afsluiting van de Lauwerszee in 1969. De naam Lauwersoog is in 1964 bedacht door Ing. Sip Sytsm.

Tegenwoordig telt het dorp ongeveer 150 inwoners. Het is een belangrijke vissershaven met een eigen visafslag. Vissersboten dragen een afkorting van hun tuishaven op hun romp. Voor Lauwersoog is dit LO. In de haven liggen echter ook veel boten met de lettercode UR. Deze boten hebben als thuishaven Urk, maar besparen veel moeite en brandstof door af te meren in deze haven.

Voor veel dagjesmensen is Lauwersoog vooral bekend van wegen de veerboot naar Schiermonnikoog. Daarnaast zijn er verschillende vakantiewoningen en een jachthaven voor kleine schepen.  Maar ook als je liever op land blijft is er genoeg te doen!  De wandelroute E9, die van het zuidelijkste puntje van Portugal naar Estland loopt, loopt door het dorp. Als je wil kun je vanaf hier 4.880 km wandelen!

<<Dag 2. Leeuwarden > Lauwersoog
<<Dag 3. Lauwersoog > Norderney
<< Dag 25. Norderney > Lauwersoog

bronnen:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Lauwersoog
https://nl.wikipedia.org/wiki/Wandelroute_E9

<<terug