In training voor La Vuelta Holanda, deel 1: ‘Langzaam’ leren fietsen

Het zal de gemiddelde wielren-fan niet ontgaan zijn dat La Vuelta dit jaar start in Nederland. De eer is, na de Giro en de Tour de France, aan de ronde van Spanje om ‘onze’ bingokaart vol te maken. Ter ere van dit wielerfeestje worden er het weekend voor de start van de Vuelta een aantal tourtochten, variërend van 35 tot 165km, georganiseerd. Een beetje door de graphics van La Vuelta Holanda, een beetje geïnspireerd door Fondo en vooral omdat ik een uitdaging nooit uit de weg ga, schreef ik ons in voor de 165km. De Elfstedentocht was immers op eigen houtje ook gelukt, dus dit moet kunnen. En daarbij, met de meeste trailruns als een soort fata morgana’s aan de horizon en mijn scheen nog in de opbouwfase, was ik wel toe aan een nieuwe uitdaging. Kom maar door met dat rondje!

Maar hoe train je voor zoiets? Nou is 165km niet heel extreem ver, maar ook zeker niet te onderschatten. Het is vrij makkelijk om, als je op eigen houtje gaat trainen, je week met teveel trainingskilometers vol te stoppen en zo totaal gedemotiveerd of overtraind te raken. Uit enthousiasme maakte ik die fout al eens, en omdat het Kickstarter-schema voor de 4:18:4 Westfriesland goed beviel, viel de keuze voor een trainingsschema al snel weer op Fondo. Het helpt ook wel dat de app een aantal kant-en-klare schema’s voor La Vuelta Holanda bevat. Je kiest je afstand en het aantal keer dat je per week wilt (of kunt) trainen en je kunt beginnen met je schema.

Download Fondo
De trainingsapp van de KNWU


Training 1: Duurtraining, 2 uur (week 1)

Met nog zware benen van de hardlooptraining van gisteravond fiets ik achter Tim aan de straat uit. Het doel van deze training is om gewend te raken aan ‘duur’, langer op de fiets zitten, en is vooral gericht op het aanhouden van de juiste hartslagzone (D1). En dat komt me met die beentjes van vandaag perfect uit. De training mag langzaam aanvoelen van Fondo. Ik grinnik een beetje als ik dat in de beschrijving zie staan, maar dat blijkt echt moeilijker dan gedacht.

Het ding is namelijk dat je je snel gaat vervelen als je voor een ‘langzaam’ tempo kiest. En dan duurt twee uur ineens best lang. Helemaal als je, zoals wij, een weg in je route opneemt die meer dan 10 km rechtdoor loopt. Het is heel verleidelijk om harder te gaan fietsen, want je wilt immers beter worden. Een hoger tempo aankunnen. Een PR pakken misschien wel, maar dat is nou juist de truc. Met trainingen als deze werk je aan je uithoudingsvermogen, mentale hardheid en zorg je ervoor dat je meer energie over hebt voor de intervaltrainingen. Omdat je snelheid bij die intervallen dan omhoog zal gaan, wordt je basissnelheid ook hoger zonder dat je jezelf daar tijdens deze duurtrainingen helemaal voor af moet matten. Eigenlijk zijn die duurritten perfect om eens bij te kletsen met je fietsmaatje.

In mijn geval is Tim de pineut. En andersom natuurlijk. Ik had een beetje een hectische dag op het werk die ik even van me af kon praten, en Tim kom even bijkomen van zijn nachtelijke veldwerk. Al kletsend zijn die 10km rechtdoor toch ook zo weer voorbij. En misschien is het niet het beste idee om hier om 20:00 uur ‘s avonds nog mee te starten, de zonsondergang onderweg had ik niet willen missen. En, de eerste training zit erop!

Training 2: Cadanstraining, 6×5’ (week 1)

Ook deze training is nog niet per se gericht op snelheid, maar gaat vooral om het wennen aan fietsen met een hogere cadans. Als die cadans namelijk makkelijk aanvoelt, volgt je snelheid vanzelf en zul je dat uiteindelijk langer volhouden. Op zich een redelijk ontspannen training en toch zag ik er een beetje tegenop. Die eerste paar intervalletjes gaan vaak nog wel makkelijk, maar die laatste is stiekem toch wel een beetje pittig. En nu kwamen er ook nog twee blokjes bij.

‘Ah komt goed.’ Terwijl Tim op zijn wahoo de route die we gaan rijden start, knikt hij me bemoedigend toe. Ik zucht nog eens en begin te fietsen. Eerst maar eens die warming up van 15 minuten. De rest gewoon per blokje bekijken.

Het is in het begin altijd even zoeken naar de juiste versnelling om het juiste beentempo aan te kunnen houden. Kies je een te zware versnelling dan wordt je hartslag te hoog en verzuren je benen te erg. Ook al is dat voor 5 minuten misschien nog wel vol te houden, de training wordt dan eigenlijk gewoon te zwaar. Een te lichte versnelling zorgt er heel makkelijk voor dat je cadans te hoog is, waardoor je als het ware op een hobbelpaard op twee wielen zit. Niet per se heel prettig.

Met de eerste interval achter de rug had ik de rest van de training het juiste ritme vrij snel te pakken. Mijn hobbelpaard bleef vandaag keurig in de schuur staan. Als er een fietsers-equivalent van de runner’s high bestaat, dan had ik die vandaag gevonden. Het ging perfect!

Training 3: Duurrit, 2uur 30 minuten (week 2)

Wederom paste deze training perfect na de intensieve hardlooptraining van gisteren. Omdat het toen we vertrokken al duidelijk was dat we niet voor het donker terug zouden zijn, voelde ik me toch een beetje opgejaagd. Best gek eigenlijk, want 2,5 uur duren daar niet korter door, maar goed. In de trein naar huis had ik vast een route gemaakt waarmee ik mezelf als het ware dwong om niet te hard te gaan fietsen. Eenmaal op de fiets blijkt dat dat eigenlijk helemaal niet nodig was, want mijn benen zijn nog dusdanig in protest van de afgelopen dagen, en gister in het bijzonder, dat 26,5 km/u wel echt de bovengrens is van comfortabel fietsen vandaag. Dan het aspect ‘wennen aan lang in het zadel zitten’ maar trainen. En tegelijkertijd de beentjes een beetje los draaien.

Als tip om verveling te voorkomen gaf Fondo nog mee om tussendoor een paar hele korte sprintjes te doen. Nou, die zitten er absoluut niet in vandaag. Zodra we de bebouwde kom (en de bijbehorende stoplichten) achter ons hebben gelaten, gaat er een soort cruise control in mijn hoofd aan en verleg ik mijn aandacht naar genieten van deze mooie zomeravond. De route leidt afwisselend over gravel en asfalt door een stuk van de omgeving dat we nog niet kennen, en draait via het Kootwijkerzand en Radio Kootwijk weer terug naar huis. Tot nu toe heb ik me tijdens die duurritjes nog niet een keer verveeld, en ze bevallen prima als spierpijnverdringers! Ben benieuwd hoe dat volgende week gaat voelen.

Download Fondo
De trainingsapp van de KNWU