Hoka One One Torrent 2

KORTE REVIEW


HOKA ONE ONE
Zoals Tim in zijn review van de Hoka One One Evo Jawz al schreef, werd Hoka One One opgericht door twee oud-medewerkers van Salomon die, in tegenstelling tot hun toenmalige werkgever, veel meer op zoek waren naar een schoen met demping en comfort, zodat de klappen op hun knieën tijdens het afdalen beter zouden worden opgevangen. Dit resulteerde in een schoen die eigenlijk heel typerend is voor Hoka; een dikke, zachte zool die naast een goede demping ook een uitstekende grip biedt. De Hoka One One Speedgoat is daar het schoolvoorbeeld van en daarmee een favoriete keuze van veel trailliefhebbers. En niet geheel onterecht. De Speedgoat is ontwikkeld voor stabiliteit, grip en snelheid in technisch terrein, eigenlijk alles dat je je als trailrunner kunt wensen.

Er is alleen één nadeel, en dat is het gewicht. Wat mij betreft eigenlijk ook de dikke zool, dus persoonlijk zou ik niet zo snel voor Hoka kiezen. En toen was daar de Torrent 2; een schoen met een typisch Hoka uiterlijk – een dikke(re) zool en lekker felle kleurtjes – maar met een veel directer grondcontact. Jan (van Steenbok Sport) drukte de schoenendoos van de Torrent 2 in mijn handen met de woorden ‘ik wil dat je deze eens past’. Een paar knaloranje schoenen keken me vanuit een contrasterende blauwe doos uitdagend aan. Oké, ik ben benieuwd!
__

UITGEBREIDE REVIEW
Het eerste wat me opvalt als ik de schoenen aantrek, is de prettige pasvorm en het directe grondcontact dat de schoenen bieden. Vooral dat laatste verrast me enorm, omdat de Torrent 2 er met zijn vrij dikke zool niet per se uitziet alsof je nog veel van je de grond onder je voeten mee gaat krijgen. Hoka omschrijft de schoen zelf als een ‘lichtvoetige trailrunner’ met een ‘tegenstrijdige combinatie van demping en wendbaarheid’. Deze eigenschappen wijst het bedrijf toe aan de PROFLY™ technologie die gebruikt is in de schoen. De middenzool bestaat hierbij uit twee delen, waardoor de Torrent 2 zowel een gedempte landing, als een ‘responsieve’ afzet krijgt. Met een drop van 5 mm, een gewicht van 264 gram en een agressief ogende zool heb je wat mij betreft op papier een perfecte schoen voor een ultra. Leuk detail vind ik persoonlijk dat het bovenwerk gemaakt is van recycled plastic.

De Hoka One One Torrent 2
…en dat zijn ze dus echt!

GRIP & PASVORM
Op papier dus een ideale schoen om een ultra mee te rennen, maar hoe gedraagt de Torrent 2 zich eigenlijk in de praktijk? Meteen een ultra lopen in een paar nieuwe, niet ingelopen schoenen is nou niet direct het meest handige idee, maar een paar duurloopjes variërend van 1 tot 2 uur geven over het algemeen ook een goede indruk. Schoenen aan en gaan dus! Zoals ik al schreef is de pasvorm van de Torrent 2 heel prettig. De schoenen hebben een zachte voering rond je enkels die er in combinatie met de stevige heelcap voor zorgt dat de schoenen goed om je voeten sluiten. De voorvoet is iets ruimer dan ik gewend ben, maar absoluut niet hinderlijk en ik kan me voorstellen dat dat voor – komt ie weer – een ultra heel fijn gaat zijn. Genoeg ruimte om je tenen te spreiden in elk geval! Het mesh waaruit het bovenwerk bestaat zorgt voor een lekkere verkoeling in de zomer en is tegelijkertijd niet zo open dat je er meteen koude voeten krijgt in de winter. Langs de randen is een rubberen print geplaatst die de schoen er niet alleen snel uit laat zien, maar ook een extra stukje bescherming biedt tegen scherpe steentjes of lage takjes.

Mijn eerste duurloopje met de Torrent 2 was een ‘door to trail’ rondje nadat het net flink geregend had. Het leek me de uitgelezen mogelijkheid om de schoenen eens te onderwerpen aan een verscheidenheid aan ondergronden, dus zo gezegd, zo gedaan. Jammer genoeg wonen we nog niet helemaal in het bos, dus de eerste en laatste 1,5 kilometers gingen over asfalt. Natuurlijk zijn de schoenen daar niet per se voor ontworpen, maar door de platte noppen maakt de Torrent 2 daar ook geen groot probleem van. Eenmaal in het bos kregen de schoenen eigenlijk meteen een flinke vuurdoop; een gladde, steile klim naar de Emmapiramide over een paadje vol wortels, bladeren en modder. De eerste dikke modderspetter op het oranje bovenwerk deed me toch een beetje pijn, maar dat was ik eigenlijk meteen vergeten toen ik merkte hoe direct en wendbaar de schoenen daadwerkelijk zijn op technischer terrein. Zolang de grond niet te verzadigd is met water bieden de schoenen de perfecte grip om vol vertrouwen te klimmen en te dalen, en heb je daadwerkelijk het gevoel dat je over de paadjes vliegt (Time to Fly, inderdaad!). De platte noppen zijn alleen iets minder goed in hele modderige ondergrond, of natte stenen (op een wat steiler dalend, bemost en nat fietspad was ik toch iets terughoudender).

De stevige heelcap zorgt ervoor dat de schoen goed om je voet sluit.
Het bovenwerk is van gerecycled plastic. Leuk detail zijn ook de beeldmerkjes van Hoka One One die terug komen in het opengewerkte mesh en zo ook voor ventilatie zorgen. Langs de randen van de schoenen is heel strategisch een rubberen print geplaatst die nog wat extra bescherming biedt tegen takjes en steentjes. (en die modderspatten zitten er uiteraard ook niet op als ze nieuw zijn)
De aggressieve zool zorgt voor een uitstekende grip, maar door de platte noppen zijn deze schoenen minder geschikt voor gladde stenen of heel modderig terrein.

DEMPING, STABILITEIT & STIJFHEID
Zoals de zool al doet vermoeden is de demping van de schoenen fantastisch. Vooral op een wat hardere ondergrond komt deze echt goed tot zijn recht, maar door de directheid van de PROFLY™ middenzool is de demping ook op wat zachtere paadjes ook weer niet té zacht. Voor mij is het een enorm pluspunt dat de zool onder de voorvoet heel direct aanvoelt, waardoor je eigenlijk door een beetje met de schoenen en je voetplaatsing te spelen altijd precies de juiste hoeveelheid demping hebt en toch een goed grondcontact houdt.

Als je van bovenaf op de schoenen kijkt, valt meteen op dat de zool vrij ver uitsteekt. De schoenen lijkt daardoor erg breed, maar de pasvorm zelf is helemaal niet uitzonderlijk wijd, het is dus met name de zool die voor dit wijde uiterlijk zorgt. Tijdens het lopen op technischer terrein merk je echter meteen het voordeel van die brede zool. Hoe je je voet ook plaatst, de stabiliteit van de schoenen is subliem zonder daarbij aan flexibiliteit in te boeten. De Torrent 2 biedt daardoor een hele fijne ondersteuning aan je enkels en middenvoet die aan het einde van een lange duurloop, als je wat vermoeider bent, zeker van pas komen.

Ondanks de hoge mate van stabiliteit en het responsieve karakter van de Torrent 2 zijn de schoenen niet overmatig stijf te noemen. Tot je middenvoet is de zool iets stijver, maar onder je voorvoet blijft de schoen heel flexibel en wendbaar, waardoor je jezelf dus daadwerkelijk een lichtvoetige trailrunner waant. Ook tijdens snelle afdalingen, waarbij je optimaal kunt profiteren van de demping waarmee Hoka One One zichzelf zo profileert, blijft de schoen soepel en wendbaar aanvoelen.

Met de Torrent 2 heeft Hoka One One wat mij betreft een ideale ultra-trailschoen gemaakt, die de juiste ondersteuning en demping biedt, maar toch wendbaar en direct blijft aanvoelen.

CONCLUSIE
Met de Torrent 2 heeft de Speedgoat er wat mij betreft zeker een concurrent bij! Wellicht dat mensen die verknocht zijn aan hun Speedgoatjes minder snel over zullen stappen, maar voor lopers zoals ikzelf die toch iets meer directheid van hun schoenen vragen en daardoor misschien minder snel voor de Speedgoat zullen kiezen is de Torrent 2 een goede keuze. De schoen is daadwerkelijk direct, wendbaar en toch comfortabel zonder daarbij lomp aan te voelen. Op echt natte ondergronden (modder en natte rotsen) voelt de Torrent 2 zich minder thuis, maar voor een ultra op droge, rotsachtige bergpaadjes heb je aan de Torrent 2 absoluut een goed loopmaatje!

Ook een paar bestellen? Check Steenbok Sport!

<<terug