Hoka One One Evo Jawz

KORTE REVIEWbeoordeling_hoka-evojawz


HOKA ONE ONE
Hoka One One werd opgericht door Nicolas Mermoud en Jean-Luc Diard. Zij werkten bij Salomon aan het ontwikkelen van nieuwe ski’s en schoenen, en waren in hun vrije tijd altijd buiten op de trails te vinden. Op zoek naar manieren om sneller af te dalen en de klappen op hun knieën beter op te vangen probeerden ze schoenen te ontwikkelen met meer demping. Salomon richtte zich in die tijd meer op het ontwikkelen van schoenen die zo licht mogelijk waren, en zag niet zo veel in de schoenen met brede en dikke zolen. Daarop besloten Nicolas en Jean-Luc een eigen bedrijf op te richten om de schoenen zelf te produceren, en met succes! Inmiddels staat Hoka One One bekend om schoenen met maximale demping en super veel grip. Klassieke modellen als de Speedgoat waren direct een mega hit bij ultralopers en het bedrijf is inmiddels dan ook een van de grote spelers op de schoenenmarkt geworden.
__

UITGEBREIDE REVIEW
Met de Hoka One One Evo Jawz lijkt het bedrijf echter een radicaal andere richting in geslagen te zijn! De zolen zijn dun, de schoen is super licht en er is lang niet zo veel demping aanwezig als de modellen waar het bedrijf groot mee is geworden. Een opmerkelijke schoen, dus tijd voor een test!

IMG_4681
Hoka One One Evo Jawz (na de Trail des Fantomes, dus ze zijn al een beetje vies geworden)

Hoka omschrijft de schoen zelf als een gestripte strandbuggy die optimaal ontworpen is voor maximale grip en snelheid. De schoenen zijn met 204 gram alles behalve zwaar en door de Vibram® MegaGrip Hi-Traction-buitenzool met noppen van 6 mm heb je zeker ook voldoende grip. Bovendien absorbeert het ripstop bovenwerk van de schoen nagenoeg geen water, waardoor de schoenen ook onder natte omstandigheden lekker licht blijven.

GRIP & PASVORM
En wat merk je daar nou zelf van? Nou, allereerst dat de schoenen super licht zijn natuurlijk. Je voelt bijna niet dat je iets aan je voeten hebt. Verder voelt het alsof de schoenen in korte snelle bochten echt aan de bodem vast kleven, dus dat van die grip klopt ook. Zeker een geschikte schoen voor snelle trails met veel bochten en een zachte ondergrond zoals modder of zand. Het bovenwerk sluit goed om je voet heen en de tong is net een soort antislip matje. Hierdoor sluit de schoen goed om je voet en ga je tijdens het lopen niet in de schoen heen en weer schuiven.

DEMPING, STABILITEIT & STIJFHEID
Als je dit zo leest zou je denken dat er helemaal geen nadelen aan de Hoka One One Evo Jawz zitten, maar dat is niet helemaal waar. Allereerst, deze schoen is echt ontworpen om licht en snel te zijn. Dat betekend dat Hoka heel wat demping heeft weg gelaten. De schoenen lopen niet oncomfortabel, maar verwacht geen marshmallow zachte landing. Ook is de zool kennelijk niet zo goed bestand tegen scherpe rotsen. Ik heb zelf inmiddels 70 km op de schoenen gelopen op voornamelijk zachte ondergrond, en de zool ziet er prima uit. Maar ik kan me wel voorstellen dat deze op rotsige ondergrond harder slijt. De schoen is immers ontworpen voor zachte trails. Dat is ook te merken aan het ontbreken van een rockplate en een tougaurd. Hoka bespaart hiermee flink wat gewicht, maar het maakt de schoen wel iets minder breed inzetbaar. Reken er verder niet op dat de schoenen waterdicht zijn. De tong en het bovenwerk laten al het water door, dus als je op zoek bent naar droge voeten is dit niet de schoen voor jou. Verder helpt het wel als je van blauw houdt, want de schoenen zijn niet in een andere kleur te krijgen. Bovendien geeft de binnenkant van de schoenen de eerste 50 kilometer blauwe kleurstof af aan je voeten en sokken. Draag je witte sokken? Dan zijn ze na een trail op deze schoenen misschien blauw.  Wel iets om rekening mee te houden.

IMG_4682
Het bovenwerk van de schoenen, met de tong als anti-slipmatje
IMG_4683
De schoen heeft een agressieve zool die zorgt voor veel grip en direct contact met de ondergrond
IMG_4675
Het blauw-gele ontwerp van de bovenkant is doorgetrokken in de zool; best een leuk detail
IMG_4707
Klein puntje, de schoenen geven (door je sokken heen) af. Jammer genoeg blijft het blauw, ook na het wassen, wel in je sokken zitten

CONCLUSIE
En zou ik de schoenen aanbevelen? Zeker! Met de Evo Jawz heeft Hoka naar mijn idee lekker snelle lichte schoen in elkaar gezet. Hij zit lekker om mijn voeten en je voelt echt goed dat je lekker veel grip hebt. In Nederland kun je er prima mee uit de voeten op trails als Montferland Trail, Vuurtorentrail of de Hoge Veluwe Trail. In het buiteland zou ik er bijvoorbeeld Trail des Fantomes, de Trailrun Mugdock Park of de Mamores VK mee lopen. Voor rotsige trails als Eiger Ultra Trail, Ring of Steall Skyrace en de Scafell Pike Skyrace zou ik zelf schoenen uitkiezen met een slijtvastere zool en een rockplate en een touguard.

Zelf een paar Hoka One One Evo Jawz aanschaffen? kijk dan op: steenboksport.nl

<<terug