Grindelwald

IMG_4022
Uitzicht op Grindelwald vanaf Pfingstegg.

Grindelwald is een typisch Zwitsers skidorp.  Er is een houten hotel (Chalet Hotel Gletschergarten), een schattig kerkje en een drukke winkelstraat. Maar achter de moderne façade gaat een hoop historie schuil.

IMG_3988
Hotel Gletschergarten.

Het gebied rond Grindelwald is waarschijnlijk al ongeveer 12000 jaar bewoond. Rond het dorp zijn verschillende pijlpunten en werktuigen gevonden. Deze eerste bewoners waren waarschijnlijk jagers en verzamelaars die door het dal trokken op zoek naar voedsel. In 1146 schonk Conrad II van Duitsland Grindelwald en de omliggende vallei aan het klooster van Interlaken. Deze hield het gebied echter niet lang in bezit. In 1491 werd de vallei veroverd door Hertog Berthold V van Zähringen. Door zijn overwinning nam zijn rijkdom toe, hij breidde de stad Thun uit en stichtte Bern.

Het klooster gaf zich echter niet zo makkelijk gewonnen. Vanaf 1200 kochten ze stilletjes aan steeds meer land in de vallei. Uiteindelijk hebben ze genoeg land en horigen verzameld om de edelen uit de vallei te verdrijven.

Tot 1528 maakten de monniken vervolgens weer de dienst uit in de vallei van Grindelwald. In datzelfde jaar was het echter ook alweer uit met de pret! De bestuurders van de stad Bern bekeerden zich tot het protestantse geloof en het machtige katholieke klooster van Interlaken was ze een doorn in het oog. De abdij werd ontmanteld en de grond eigendom van Bern.

In 1818 kreeg het toerisme vaste voet aan de grond en werd Grindelwald de eerste toeristenbestemming in Zwitserland. Toch duurde het nog tot 1860 voor er een weg werd aangelegd! De spoorlijn werd nog later, in 1890 aangelegd. Toch was het dorp toen al ongekend populair. in 1889 waren er al 10 hotels en in 1914 is het aantal gegroeid tot 33. Inmiddels drijft het grootste gedeelte van de economie op het toerisme in de regio. Er is inmiddels 60 km piste aangelegd, maar ook in de zomer is er genoeg te doen! Zo is er een goed onderhouden wandelpadennetwerk en met de beroemde Jungfraubahn kun je het hele jaar door vanuit het dorp naar het hoogste treinstation van Europa.

Ook zijn er een heel aantal beroemdheden die Grindelwald al vroeg hebben ontdekt. In 1850 vluchtte Richard Wagner naar Grindelwald, om te voorkom dat hij als linke activist gearresteerd werd in Duitsland. Hij bleef tot 1858 en schreef tijdens zijn verblijf onder andere een deel van zijn meesterwerk Der Ring des Nibelungen. Ook is het dorp een populair decor in films. In 1969 brengt Jams Bond een bezoek aan de regio in de film On Her Majesty’s Secret Service, en in 1972 werd de Zwitsers – Canadese serie Georg (over de avonturen van een St. Bernardhond en zijn baasje) in het dorp opgenomen. In Star Wars: Episode III – Revenge of the Sith worden de bergen rond Grindelwald gebruikt als achtergrond voor de scenes die zich afspelen op de planeet Alderaan. Later wordt de omgeving ook gebruikt in The Golden Compass. Kortom ook filmmakers hebben ontdekt dat de omgeving magisch mooi is!

<<Eiger Ultra Trail 2016, 16 km

bronnen:
https://www.tripadvisor.com/Travel-g188080-s203/Grindelwald:Switzerland:History.html
https://en.wikipedia.org/wiki/Grindelwald
http://nl.ski-suisse.com/skigebied-jungfrauregion/grindelwald/

<<terug

Advertisements