FUTURUM PROFORMANCE SUNGLASSES III P R O

FUTURUM is in 2012 opgericht met de visie om high-end fietskleding aan te bieden voor een goede prijs. Hierbij was het doel niet om zo goedkoop mogelijk te produceren, maar juist om producten te verkopen die goed in elkaar zitten en dicht bij huis geproduceerd worden. Van begin af aan houdt het bedrijf ook rekening met de impact die de producten op het milieu hebben. De kleding die het bedrijf aanbiedt, is voornamelijk gericht op de fietssport, maar de baselayers zijn ook zeker voor trailrunners interessant. Sinds kort is er een vernieuwde lijn met zonnebrillen aan het assortiment toegevoegd, waaronder de FUTURUM PROFORMANCE Sunglasses III P R O. Normaal ben ik niet zo van het lopen met een bril: de glazen zijn vaak te donker waardoor ik om de haverklap een boomwortel over het hoofd zie. Maar na de zoveelste keer een vlieg uit mijn oog te hebben gepeuterd, werd het toch eens tijd er een aan te schaffen. Dus tijd voor een test!
__

Het eerste wat me aan de Sunglasses III P R O opvalt is het montuur, of liever gezegd het ontbreken van een montuur. De lens zweeft als het ware aan een lange gebogen poot boven je wenkbrauwen. Dit maakt de bril niet alleen super licht, het zorgt er ook voor dat je niet vanuit je ooghoek steeds tegen een ondoorzichtige rand aan zit te kijken. Het is een beetje of je van een mini-tv naar een enorm HD-breedbeeld overstapt. Ineens heb je een veel breder zichtveld waardoor je nu tijdens het lopen ook vanuit je ooghoeken herten en zwijnen kunt spotten.

IMG_7259
FUTURUM PROFORMANCE Sunglasses III P R O

Dat doorlopende montuur zorgt er ook voor dat de bril mooi rond je hoofd geklemd zit. Hij zit net niet zo strak dat het tijdens een lange loop gaat knellen, maar ook niet zo los dat hij constant van je neus glijdt. Bij dat laatste helpt ook het speciaal gevormde neusbruggetje dat op dezelfde manier over je neus sluit als het bovenste montuur om je hoofd valt.

IMG_7262
De bril sluit volledig om je hoofd, waardoor je aan de boven- en zijkant geen last van lichtinval hebt. Daarnaast is de bril zo ontworpen dat je zicht niet ontnomen wordt door het montuur.
futurum-binnenkant
Via het speciaal gevormde neusbruggetje is de bril naar jouw wensen af te stellen (foto: futurum.cc)

Verder heeft de bril nog een speciale feature die echt op mijn lijf geschreven is, een lens die zich aanpast aan de lichtsterkte! Als het erg fel is, heb je een redelijk donkere lens voor je ogen zodat je niet verblind wordt door het zonlicht. Loop je echter het bos in dan wordt de lens weer iets doorzichtiger zodat je wel alle boomwortels goed kunt zien liggen.

Die aanpassing aan de lichtsterkte heeft nog een voordeel. Tijdens het lopen hebben we al meerdere momenten gehad dat het niet echt heel zonnig was, maar dat de wind je zo hard in de ogen blaast dat je ogen gaan tranen en je zicht behoorlijk wordt belemmerd. Bij de tweede dag van de Kintyre Way (dag 3. Southend > Machrihanish) en bij de laatste dag van de Great Glen Way (dag 17. Gairlochy > Fort William) had ik graag een bril gehad die de wind een beetje beter uit mijn ogen had gehouden, zonder al te veel licht tegen te houden. Ook tijdens de Vuurtorentrail op Ameland en de Devil’s Trail op Schiermonnikoog was de bril erg goed van pas gekomen, omdat je daar niet alleen te maken hebt met harde wind, maar ook met stuivend zand. Zand in je ogen is echt geen pretje, maar op beide trails is het weer vaak niet geweldig. Een gewone zonnebril is dan net te donker, maar deze lens zou dan best een goed optie zijn. Mocht de lens toch iets te donker zijn, dan wordt er standaard een transparante lens bij de bril geleverd, zodat je de bril ook in de meest grauwe weersomstandigheden kunt gebruiken.

IMG_7265
De Sunglasses III P R O blijft tijdens het lopen goed zitten en bevat een lens die zich aan de lichtsterkte aanpast, waardoor je hem ook in het bos of tijdens grauwere omstandigheden kunt blijven gebruiken.
futurum-transparant
Is de standaardlens toch te donker? Dan kun je deze eenvoudig wisselen voor een transparante lens die standaard wordt meegeleverd (foto: futurum.cc)

Een bril zonder nadelen dus? Nou niet helemaal. Tijdens het lopen zijn er wel een paar kleine dingen die opvallen. Zo sluit de bril onderaan je ogen niet helemaal aan op je hoofd. Hierdoor is er onderaan de bril een smalle strook licht zichtbaar, en hieraan merk je dat deze bril van origine ontwikkeld is voor de fietssport. Tijdens het fietsen kijk je iets hoger in de bril en heb je er geen last van, maar tijdens het lopen zie je het licht wel degelijk onder de bril doorkomen. Zelf was ik er na één training wel aan gewend, maar in het begin is het een beetje gek, omdat je er steeds een beetje door afgeleid wordt. Daarnaast kleeft er nog een nadeel aan die grote brede lens: hij wordt best wel snel vies. Dit is niet iets dat speciaal is voorbehouden aan deze bril, alle brillen worden immers vies. Maar bij een normale bril kun je dit minimaliseren door hem alleen aan het montuur vast te pakken, en dat gaat bij deze bril niet echt. Er zit immers bijna geen montuur aan. Ook dit is wel iets waar je vanzelf handigheid in krijgt. Bovendien is er bij de bril een brillendoekje en een hardcover opbergcase meegeleverd, zodat je de vette vingers zo weer van het glas kan vegen en daarna je schoongepoetste bril optimaal kunt beschermen.

Dus, is de FUTURUM PROFORMANCE Sunglasses III P R O een goede bril voor tijdens het hardlopen? Zeker! Hij is licht, zit lekker om je hoofd en glijdt niet zomaar van je neus. Dankzij het minimale montuur heb je geen last van randjes die een deel van je zichtveld ontnemen. Hij is helemaal geweldig als je naast hardlopen ook een keer mee wilt doen aan een triathlon of een duathlon. Dan kun je hem tijdens de fiets- en hardlooponderdelen gewoon ophouden. Ook voor trailrun met minder zon en veel wind is de bril een uitkomst, omdat hij helemaal om je gezicht aansluit en dus geen wind (of zand) doorlaat. Als je echter niet gewend bent om met een bril te lopen moet je je zelf wel even de tijd geven om eraan te wennen.

Wil je zelf ook een FUTURUM PROFORMANCE Sunglasses III P R O aanschaffen? Kijk dan op futurum.cc

<<terug