Dynafit Feline SL

KORTE REVIEW
beoordeling_dynafit-feline-sl


DYNAFIT
Het Italiaanse skimerk Dynafit heeft het hoofd van een sneeuwluipaard (Panthera uncia) als logo, en die keuze is niet toevallig. Net als het sneeuwluipaard streeft Dynafit naar snelheid en souplesse in de hoogste bergen overal ter wereld.  Het bedrijf begon in de 1950 met het maken van skischoenen waarop al in 1973 de eerste afdalingskampioenschappen werden gewonnen door Franz Klammer. Franz heeft de smaak te pakken en skiet drie jaar later met zijn Dynafit skischoenen naar de overwinning op de Olympische afdaling in Innsbruck. Sindsdien neemt de populariteit hand over hand toe en rond 1980 is het merk een gevestigde naam in de skisport. Sinds 2010 heeft Dynafit ook een zomersportlijn en richt het bedrijf zich ook op de productie van trailrunkleding en -schoenen vaak gespecialiseerd op bepaalde onderdelen als vertical running, alpine running and ultra running. Een van de schoenen die speciaal ontwikkeld is voor middel-lange trailruns in alpine terrein is de Feline SL. De schoen heeft laatst een nieuwe buitenzool en een verbeterde pasvorm gekregen, dus ik was wel benieuwd hoe hij zich op de trails zou gedragen!
__

UITGEBREIDE REVIEW
Het eerste dat aan de schoen opvalt is de felle kleur. Naast mijn schoenen die blauw-oranje zijn, is de Feline SL ook verkrijgbaar in zwart-blauw, geel en rood-wit. Hoewel de kleur niet voor iedereen een belangrijk punt is, vind ik het zelf wel leuk als mijn schoenen niet alleen lekker zitten maar er ook tof uit zien. Als je de schoenen dan uit het rek pakt, merk je dat de schoenen opvallend licht zijn. Met een gewicht van ongeveer 290 gram per paar zijn de schoenen net iets zwaarder dan bijvoorbeeld de Salomon Sense Flow (230 gram per paar). Het is niet alsof de schoenen wegzweven, maar ze voelen nu ook weer niet overdreven lomp en zwaar aan. Maar het belangrijkste is natuurlijk toch, hoe zitten de schoenen om je voet?

IMG_7136
De Dynafit Feline SL

PASVORM & VETERS
Tijdens het passen valt direct op dat de schoenen goed strak om je wreef en je hak aansluiten. Voorin is er juist weer iets meer ruimte zodat je tenen voldoende plek hebben en ook tijdens langere trail niet klem komen te zitten. Bovendien gebruikt de schoen een veter die lijkt op het Quicklace systeem van Salomon en is er voorop de schoen een vakje waar je de veters makkelijk in op kunt bergen. Dit veter systeem valt niet bij iedereen in de smaak, maar persoonlijk ben ik er wel fan van omdat je hiermee makkelijk en snel je schoenen aan en uit kunt trekken.

IMG_7140
De schoen heeft voorop een vakje waarin de veters opgeborgen kan worden

GRIP, STABILITEIT & STIJFHEID
Tijdens het lopen merk je trouwens ook direct dat de schoenen lekker strak om je voeten zitten. Je voeten glijden niet alle kanten op en je kunt er lekker krappe bochten mee maken. Bovendien heeft de zool altijd voldoende grip doordat er zowel op de voorvoet als de hak een stijgend en een dalend gedeelte aanwezig is. Hierdoor heb je zowel heuvel op als heuvel af en in scherpe bochten altijd een goede controle. Kortom de Dynafit Feline SL is echt een super goede schoen! Zijn er dan helemaal geen nadelen?

IMG_7137
De zool van de schoen is zo ontworpen dat je zowel tijdens het klimmen als het dalen voldoende grip hebt

Nou ja, eerlijk gezegd zijn er wel een paar kleine minpuntjes. Zo houdt het gaas op de voorkant van de schoen niet echt veel zand tegen. Loop je graag aan het strand, zoek dan vooral verder naar een schoen die wat meer zand tegenhoudt anders veranderen je lichte schoenen in zware klompen. De schoen sluit zoals gezegd stevig om je hak en breed om de voorvoet. Ik vind dit persoonlijk wel fijn, maar als je een smalle voorvoet of een vreemd gevormde hak hebt, is dit denk ik niet echt de schoen voor jou. Daarnaast heeft de schoen een drop (hoogteverschil tussen de voorvoet en de hak) van 8 millimeter. Niet overdreven veel dus, maar ben je opzoek naar een neutrale schoen dan is het wel wat meer dan je onder je voet wilt hebben.

IMG_7139
Strandzand is misschien niet de meest geschikte ondergrond voor de Feline SLs, maar het zijn fijne schoenen die zeker niet alleen in de bergen hun mannetje – of sneeuwluipaard – staan

CONCLUSIE
Eindoordeel? De Feline SL is een beetje vergelijkbaar met de Speedcross van Salomon, maar dan iets beter ontworpen. Het is een mooi vormgegeven schoen die als een soort handschoen om je voet zit en die je veel zelfvertrouwen geeft op alpine ondergrond. Maar ook hier in het platte en modderige Nederland kun je met de Feline SL prima uit de voeten. Ik heb de schoenen zelf uitgebreid getest tijdens de 5e week van de GVRAT en zou ze zeker ook gebruiken tijdens bijvoorbeeld de Eiger 35, de Mamores VK, de Ring of Steall of Tromsdalstinden Skyrace. Wil je zelf ook een paar Dynafit Feline SL aanschaffen? Kijk dan op steenboksport.nl

<<terug