Dag 13. Wildkamperplek buiten Vikartovce > Wildkamperplek vlak onder Kráľova hoľa

<<Dag 12. Poprad > Wildkamperplek buiten Vikartovce

11 augustus 2012

Als ik de tent weer uit kruip, is het nog steeds grauw en regenachtig. Ah man, houdt dit nooit meer op of zo? De Lage Tatra doen me inmiddels erg aan de Ardennen denken. De bergen zijn hier alleen wat hoger, maar in de Ardennen heb je ook van die saaie grijze dagen met van die regen die heel langzaam en zeurderig uit de lucht lijkt te vallen. Ik ga maar gelijk water warm maken voor thee, koffie en brinta zodat we tenminste een beetje warm kunnen worden.

Ik ben zo in gedachten verzonken dat ik, als het water warm is gelijk het melkpoeder en de brinta er in gooi en het papje begin door te roeren. Helemaal vergeten water in de mokken te gieten voor de koffie en de thee! Tim staat dan ook aardig beteuterd te kijken als hij even later ook uit de tent komt. Sorry Tim!

foto 1 gelukkis is het smorgens mooier weer
Gelukkig is het ‘s morgens mooier weer

De Lage Tatra loopt heeft een aantal uitlopers aan de kant van Poprad en gister zijn we een soort van bergkam overgestoken. Vandaag starten we dus in een dal en het doel is om naar Kráľova hoľa te lopen en vanaf daar weer de bergrug op te pakken en naar het westen te lopen. We zijn gister al tot de helft gekomen dus dit laatste stukje moet ook wel lukken!

Na het inpakken van de tent gaan we zo snel mogelijk op weg. Ik heb het nog steeds steen koud, want geen thermo, en ik hoop dat ik het zo weer wat warmer krijg als we eenmaal in beweging zijn. Een weg loopt vanaf de kampeerplek omhoog het bos in dus gelukkig ben ik na een paar stappen niet meer helemaal verkleumd, maar echt warm is nog steeds anders.

De wegen zijn gelukkig goed begaanbaar vandaag en ook het navigeren valt weer aardig mee. We lopen voornamelijk over brede bospaden. Het lijkt wel of dit deel van de Tatra veel meer ingericht is als productiebos, maar dat komt natuurlijk ook omdat we in de Hoge Tatra veel te hoog zaten. Hier zijn de bergen veel minder stijl en hoog dus veel geschikter voor houtproductie.

foto 2 het brede bospad opweg naar Kráľova hoľa
Het brede bospad op weg naar Kráľova hoľa

De route komt uit bij een T-splitsing. Hier moeten we volgens de kaart naar links. Er staan hier zowaar zelfs bordje dus we weten nu ook zeker dat we goed gaan. Wat een luxe dit! Na een tijdje komen we op Smerccinské Sedlo bij een splitsing met wegwijzer. Geweldig dit! En er is zelfs een bankje! Dit vraagt gewoon om een uitgebreide lunchpauze! En natuurlijk een foto, anders gelooft niemand dat er hier wegwijzers staan.

Vanaf hier wordt het pad echter flink smaller. De routemarkering blijft gelukkig goed, maar door de dichte mist word het wel lastig navigeren. Ik ben in ieder geval de oriëntatie volledig kwijt en ik heb geen idee meer waar we op de kaart zijn. Het bos verandert in een open veld. Gelukkig is er een duidelijk pad want hier zijn geen bomen met routemarkering. Opeens zien we verderop een ree staan. Het beest is nogal schuw want er wordt hier best veel gejaagd, maar we zien hem een paar honderd meter voor ons nog net het veld oversteken.

foto 3 bossen van de lage Tatra
Bossen van de lage Tatra
foto 4 Tim heeft het koud
Tim heeft het koud
foto 5 verwarrende routemarkering
Verwarrende routemarkering

De weg begint overigens ook steeds verder te klimmen. Ik verwacht half dat we zo wel boven de wolken uit komen, maar de mist wordt alleen maar dichter. Uiteindelijk zien we nog geen 50 meter voor ons. We kunnen het soort van pad wel zien, maar daar is alles dan ook mee gezegd. Gelukkig zijn we nu op een enigszins vlak bergweitje uitgekomen. Een prima plek om de tent op te zetten!

foto 6 Bijna bij de kampeerplek. daarachter ligt dus Kráľova hoľa in de mist
Bijna bij de kampeerplek. daarachter ligt dus Kráľova hoľa in de mist

Ik weet niet of het aan de mist ligt of dat het gewoon al best laat op de dag is, maar het lijkt ook wel of het gaat schemeren. We besluiten om na het opzetten van de tent ook maar gelijk te gaan koken. Stel dat het donker wordt, dan hebben we dat vast gedaan. Zoals gewoonlijk heeft Tim de tent opgezet en is het dus mijn taak om voor het eten te zorgen. Dat is nog niet zo makkelijk als het klinkt, want het is inmiddels aardig hard gaan waaien. Bovendien is het ook weer gaan regenen, en zie dan maar eens een lucifer aan te steken en lang genoeg aan te houden om het gasstel aan te steken! Eerst maar eens een plekje zoeken dat enigszins uit de wind is. Terwijl ik mijn lichaam en regencape als windscherm gebruik lukt na een paar keer om het gasstel aan te krijgen. Koken lijkt echt eeuwig te duren, maar uiteindelijk is de pasta nog best aardig gaar. Nu snel de tent in en eten! Afwassen komt morgen wel!

>>Dag 14. Wildkamperplek vlak onder Kráľova hoľa > Sedlo Priehyda