Dag 11. Poprad

<<Dag 10. Batizovské Pleso > Poprad

9 augustus 2012

Ik heb vannacht heerlijk geslapen. Het bed is echt super lekker zacht en warm. Nu eerst maar even douchen en dan de stad in!

Poprad is best een leuke stad als je er niet doorheen wandelt met een donderwolk rond je hoofd. Er zijn heel wat vrolijk gekleurde huizen en er is zelfs een museum over de geschiedenis van de streek. Even buiten het centrum is een mega supermarkt waar we eten inslaan voor de rest van de reis. Volgens de kaart komen we niet echt meer een dorp of stad tegen in de Lage Tatra dus we moeten wel flink wat eten inladen!

Foto 1 Het centrum van Poprad
Het centrum van Poprad

In de supermarkt, die zo groot is als een gemiddelde IKEA in Nederland, is vooral veel drank te koop. Je kunt hier zelfs bier in anderhalve liter flessen kopen! En dan niet een, maar zelfs per tray van 6! Ik kan me echt niet voorstellen dat je ooit zo’n tray bier in je mandje doet, maar net op het moment dat ik me erover sta te verwonderen, komt er een omvangrijke Slowaak aan die twee trays in zijn karretje laadt en weg rijdt. Ik kijk de man vol ongeloof na. Als je zo’n fles open maakt is het bier toch halverwege lauw en dood! Dat is toch niet lekker meer?! Of je moet natuurlijk de fles in een teug leeg drinken…

Nadat we de boodschappen hebben afgerekend, gaan we terug naar het hotel. Tim blijft lekker op de kamer chillen en lezen, en ik ga de stad bekijken. Ik ben wel benieuwd naar het museum! Binnen is een zaal over de archeologische vondsten die in de omgeving van Poprad gedaan zijn. Er liggen een hoop zwaarden die tijdens opgravingen gevonden zijn. Ook is er een zaal over het leven in de 19e eeuw en een maquette van het Tatra gebergte. Best gaaf om te zien!

foto 2 de maquette van de Tatra
De maquette van de Tatra
foto 3 het station van Poprad
Het station van Poprad

Verderop in de stad is er nog een muurschildering uit de tijd dat Slowakije onderdeel was van de Sovjet-Unie. En ook het station komt duidelijk nog uit het Sovjet-tijdperk. Gisteren hadden we niet echt veel tijd, maar nu kan ik even rustig kijken naar de treinen die hier aankomen en vertrekken. Het station heeft perrons over twee verdiepingen. Van de bovenste verdieping vertrekt een tandradbaan naar een bergdorpen verderop en van de onderste perrons vertrekken de normale treinen. Ik zit een tijdje te kijken hoe de treinen aankomen en weer weg rijden, maar hoewel dit best gaaf is voel ik me ook best wel alleen zo. Ik mis Rianne best wel erg en de hele reis is toch wel wat zwaarder dan ik van te voren verwacht had, ook al durf ik het er niet met Tim over te hebben. Vet raar eigenlijk dat ik het er niet gewoon met iemand over heb als ik me zo rot voel.

foto 4 een muurschildering uit de tijd van de Sovjet-Unie
Een muurschildering uit de tijd van de Sovjet-Unie

Terug in het hotel ligt Tim nog op bed te lezen. We besluiten nog even samen de stad in te gaan om een betere kaart te zoeken, want ik heb onderweg terug een kraampje gezien waar ze kaarten van het gebied verkopen. Gelukkig blijken ze inderdaad een gedetailleerdere kaart van de Lage Tatra te hebben. Nu op naar het restaurant voor het avondeten en vroeg naar bed want morgen moeten we er weer vroeg uit!

>>Dag 12. Poprad > Wildkamperplek buiten Vikartovce