Compressiekousen: Salomon Exo Calf vs Compressport R2 (Race & Recovery)

Trailrunners zijn in twee kampen te verdelen als het om compressiekousen gaat. De voorstanders zweren er bij en kunnen niet meer lopen zonder. De tegenstanders kijken afkeurend naar de kousen en lachen iedereen die een kous om zijn benen trekt hartelijk uit.

Er zijn hele studies gewijd aan de werking van compressiekousen. Zelf was ik er in het begin geen voorstander van. Ik vond ze onhandig en raar, en mensen die dat droegen spoorden in mijn ogen niet helemaal. Tegenwoordig loop ik nooit meer zonder en zou ik iedereen aanraden eerder met dan zonder compressiekousen te lopen.

Inmiddels heb ik twee paar kousen van Salomon versleten en net een nieuw paar van Compressport aangeschaft. De hoogste tijd om de verschillen eens op een rijtje te zetten.
__

IMG_4539.jpg
Salomon Exo Calf compressiekousen, voorkant.

 

IMG_4538.jpg
Aan de achterkant van de kousen is het karakteristieke honingraat-patroon goed zichtbaar.

Salomon Exo Calf compressiekousen (€59,95 per paar) 
Deze compressiekousen maken gebruik van een door Salomon zelf ontwikkelde honingraat-structuur voor het ondersteunen van je spieren. Deze bestaat uit een speciale niet rekbare stof die aan de binnenkant van de kous gelijmd is. De kous zelf bestaat uit een lichte stretchstof die de kuiten warm houdt.

Voordelen:
Voor compressiekousen zijn de Exo Calf’s redelijk makkelijk aan en uit te trekken, zeker als je ze wat vaker gedragen hebt. Ze zitten strak om de kuit maar niet te strak. Verder zijn ze zijn slijtvast en kunnen in de wasmachine gewassen worden.

De compressie van de kousen is goed merkbaar tijdens het hardlopen. Je kuiten worden goed bij elkaar gehouden en ondersteund. Hierdoor wordt de landing beter gedempt, worden je benen minder moe en verminder je de kans op blessures.

Nadelen:
Er zijn slechts twee nadelen aan deze kousen. Zoals gezegd wordt het aantrekken makkelijker naarmate je ze vaker gebruikt. Dit komt omdat de honingraat-structuur, die de compressie verzorgt, uitrekt. Hierdoor wordt het aan en uittrekken weliswaar makkelijker, maar ook de compressie minder. Na een jaar de kousen bijna dagelijks te gebruiken zijn ze aan vervanging toe.

Het aanschaffen van de juiste kous is daarnaast ook lastig. Salomon maakt gebruik van een eigen maatsysteem. De Exo Calf’s zijn verkrijgbaar in maat 1 t/m 6, afhankelijk van de omtrek van de kuit. Via de site van Salomon is echter niet te achterhalen welke omtrek bij welke maat hoort. Achter op de verpakking van de Exo Calf staat wel een matentabel en na speurwerk is deze ook digitaal te vinden. Maar een maattabel op de site van Salomon zou zeker een welkome aanvulling zijn.
__

IMG_4535
Compressport R2 compressiekousen, voorkant
IMG_4536.jpg
De achterkant van de R2’s.

Compressport R2 (Race & Recovery) compressiekousen (€35 per paar)
Compressport gebruikt technieken en stoffen uit de medische wereld in hun compressiekousen. Deze bestaan dan ook uit een vezel dat speciaal ontwikkeld is om de bloedsomloop te stimuleren en de kuitspieren bij elkaar te houden zodat schokken beter worden opgevangen. Bovendien rekt deze stof niet uit zodat hij ook bij veelvuldig gebruik zijn compressie blijft behouden. Samen met een brede elastische band aan de bovenkant zorgt deze vezel verder voor een comfortabele pasvorm.

Voordelen:
Tijdens het dragen voelen de compressiekousen erg licht aan. De kousen zitten strak om de kuit en geven een goede ondersteuning. De compressie is mooi gelijkmatig over het been verdeeld. Je hebt nergens het gevoel dat je kuiten worden afgeknepen.

Bovendien zijn de kousen in veel verschillende kleuren verkrijgbaar dus is er altijd wel een leuke kleur die bij je outfit past.

Op site van Compressport  zijn goede maattabellen te vinden die je de weg wijzen in de 4 verkrijgbare maten (1 t/m 4).

Nadelen:
Toch kleeft er ook aan deze kousen een nadeel. De vezel waarvan de kous gemaakt is kan niet goed tegen de wasmachine. Handwassen is dus de enige optie. Gelukkig zijn de kousen wel sneldrogend waardoor je ze zo weer aan kunt.

Daarnaast is het aan- en uittrekken van de kousen door de stevigheid van het materiaal best lastig.
__

Conclusie
Zelf heb ik heel lang met de Salomon Exo Calf’s gelopen. Deze bevielen altijd goed, maar nu mijn tweede paar inmiddels een groot deel van zijn compressie heeft verloren, ben ik overgestapt op de Compressport R2(in fluoriserend roze). Deze kousen zitten werkelijk als gegoten en hebben mijn inziens een veel betere prijs/kwaliteit verhouding. Het handwassen is wel vervelend, maar geen onoverkomelijk probleem. Zeker niet als je bedenkt dat je voor de prijs van één paar Salomon kousen twee paar Compressport kousen hebt. Kun je het andere paar aantrekken als het eerste paar in de was zit!
__

Verkooppunten (online)
Salomon
http://www.salomon.com/nl/product/exo-calf.html?article=328741

Compressport
http://www.compressportnederland.nl/producten/r2-race-recovery-compressiekous-kuit
__

<<Materiaal