Brandnetels

IMG_2
Brandnetels (Urtica dioica)

Uit ervaring weet ik (Tim) dat het heel erg vervelend is om door een veld brandnetels te rennen, maar soms is er geen ontkomen aan. Als je je onderweg ooit een keer aan een van die ondingen brandt, denk dan aan het volgende: je verkeert in goed gezelschap.

Al sinds de vroege oudheid wordt er vol lof geschreven over brandnetels. Bij de oude Grieken werden ze volop gegeten als groente en de Romeinen gebruikten ze als geneesmiddel tegen verrekkingen en giftige beten. Daarnaast werd het gebruikt als een afrodisiacum, een lustopwekkend middel (zoals zo ongeveer alles bij de Romeinen). Hoewel het later dan juist weer als voorbehoedmiddel werd gezien, zaten de Romeinen en Grieken er niet helemaal naast wat de medicinale werking betreft.

Brandnetels bevatten veel verschillende vitaminen, mineralen, eiwitten en zuren die kunnen helpen tegen verschillende kwalen. Zo helpt brandnetelthee om afvalstoffen af te voeren uit je lichaam en kun je brandnetelcrème gebruiken bij huiduitslag. Verder zijn ze goed te eten als groente (wel koken om de brandharen te verwijderen) en kun je van de vezels kleding maken. Een super nuttig plantje dus! En dat is nou precies het probleem als je er langs wil rennen.

Al die voedingsstoffen maken de brandnetel een smakelijk hapje voor alles dat planten eet. Wil je als plant niet uitgeroeid worden door een kudde schapen of koeien dan moet je je zelf wapenen. De brandnetel heeft dit gedaan door zijn stengels, bladeren en bloemen te voorzien van een laagje haartjes. De haartjes zitten aan een soort steeltje aan de plant vast en boven op het haartje zit een knopje. Komt je als niets vermoedende grazer met je neus tegen zo’n haartje aan dan breekt het knopje af waardoor een scherpe punt ontstaat. Het haartje breekt dan van het steeltje en boort zich in je huid. Het klinkt misschien pijnlijk, maar het echte branden begint nu pas. De haartjes zijn namelijk hol en een beetje bol aan de onderkant, net als een pipet. In het bolle gedeelte van de pipet bevindt zich een cocktail van neurotransmitters en mierenzuur. Door het afbreken van het haartje is dit deel onder druk komen te staan en de vloeistof wordt nu door de opening naar binnen gespoten. Terwijl de neurotransmitters ervoor zorgen dat je zenuwen extra gevoelig worden, brandt het mierenzuur er goed op in. Met andere woorden: au!

Om van de jeuk en pijn af te komen kun je een aantal dingen doen. Hondsdraf, ridderzuring en grote weegbree staan vaak in de omgeving en helpen goed omdat hun sap een zogenaamde base is. Dit neutraliseert het zuur en stopt de reactie. Ook kalkpoeder of rodekoolsap helpen om dezelfde reden goed. Maar tijdens een trail is er vaak maar een medicijn dat praktisch toepasbaar is: tanden op elkaar en doorlopen. Gelukkig verdwijnt de pijn vanzelf. Tot je een nieuw veld met brandnetels tegen komt…

<<Trail des Fantomes 2016, 27km
<<Trail des Fantomes 2019, 14 km

bronnen:
http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/gezonde-voeding/108228-de-geneeskracht-van-brandnetel.html
http://www.startpagina.nl/v/persoon-gezondheid/gezondheid/overig/vraag/233986/gebeurt-aanraking-brandnetels-pijn
Chemisch-ecologische Flora van Nederland en België; H. van Genderen, L.M. Schoonhoven, A. Fuchs, KNNV uitgeverij, Utrecht 1996 p96-97
De Encyclopedie van nutteloze feiten; H. Meijers, S. Rozendaal, atlas Compact, 2012 P68

<< terug